Earth without ART is just EH!
Vis hvad du har på hjerte
Kunst & design
At sætte dit aftryk på verden – det kommer du til, hvis du vælger, at Kunst & design skal være dit kommende linjefag. Vi designer og skaber kunst af alverdens materialer, og alt kan fungere som lærred.
Kunst & design er faget for dig, som vil udtrykke dig og ikke lade dig begrænse af et enkelt materiale, når du viser verden, hvad du har på hjerte. Men du skal have modet til at stikke hænderne i nærmest hvad som helst og være ligeglad med, hvad andre siger, kunst er eller ikke er. Og så skal du have viljen til at lære metoder og teknik, for bag kunst ligger altid viden, færdigheder og håndværk.
Faaborgegnens Efterskoles elever sætter præg på det lokalområde, vi bor i. For eksempel til den årlige fugleskræmselfestival, hvor vores naboer bliver rørte, skræmte, underholdte og udfordrede af vores kunst-happenings udført af Kunst & design-holdet.
Du kan forvente at skulle lære mange nye måder at skabe på, men også at du får lov til at fordybe dig i det, du brænder mest for. Om vi bruger spraydåser, fine pensler, tapetklister, ler, kul, metal, nål og tråd, pilegrene eller kartofler til tryk, så forventer vi af dig, at du kaster dig nysgerrigt ud i det og sætter dit præg på projektet.
Til gengæld får du stor indflydelse på de projekter, vi arbejder med, en garanti mod kedsomhed, en masse færdigheder og til tider ondt i maven af grin.
Min oplevelse
“KD har været en vild oplevelse, hvor jeg fik lov at eksperimentere med nye materialer og teknikker. Jeg håber aldrig, jeg glemmer, hvor sjovt det var.”- Sofie Bruun Jørgensen, årgang 16/17





En kjole kan laves af ALT
Hvordan laver jeg en gallakjole af toiletpapir, så den holder hele aftenen? Kan jeg alene med aftryk af mine baller lave et billede, som andre vil hænge på væggen? Hvad kan jeg få ud af at blande stofstrimler med tapetklister?
Når du kender teknikkerne til at forme, samle eller støbe dine materialer, kan du bruge så godt som hvad som helst til at skabe dit produkt. For eksempel designe et jakkesæt af gaffertape, som et tidligere hold har gjort. Du får i løbet af året mulighed for at lave animationer, billeder, skulpturer, møbler, hatte, smykker og meget andet.
Du kommer til at lære metoder, teknikker og færdigheder inden for kunst, design og syning, herunder at bruge en symaskine. Det vil sige, at du blandt andet kommer til at tegne, sy, male, hamre og slå i ler. Du får teoretisk viden om designgrene og betydningsfulde kunstnere, som du skal omsætte til praksis, for eksempel ved at tolke og omforme en kendt kunstners værk.
Produktets vej fra idé til færdig skal du også lære. Du vil få frie opgaver, som er fristende bare at kaste sig ud i, men du vil stort set altid skulle begynde med at lave en beskrivelse i ord, billeder og skitser, for selv kunst skal planlægges, og et færdigt værk kan kræve mange skitser, modeller eller prototyper.
Det fedeste var helt klart, da vi lavede kropsdele af raku og skum. Vi fik alle sammen den samme opgave, og alligevel var det helt individuelle sidespring og idéer, der kom frem. Det var hele processen fra ide til bogstaveligt talt at få det mellem fingrene og ende med et resultat, som var fed. Mit eget resultat står fremme i min vindueskarm, og der vil det helt klart stå i mange år endnu.
– Frederikke Ejlebæk Enggaard, årgang 16/17
Årsplanen veksler mellem korte og lange kurser, mellem individuelle og fælles projekter og mellem åbne og lukkede opgaver. Nogle gange underviser vi dig, andre gange er vi blot til stede for at vejlede dig. Én ting er dog sikker – årsplanen er aldrig som sidste år, og den bliver aldrig som næste år, for du og dine kammerater på holdet er med til at forandre den.
Den kunst eller det design, du fremstiller, er altid personlig, også når den er lavet sammen med andre. Kunst og design er derfor en fremragende måde at finde sig selv i en omskiftelig og foranderlig verden, hvor vi på hver vores måde er optaget af at vise vores individualitet og originalitet.
Kunsten sætter spørgsmålstegn. Den provokerer. Den beriger. Kunsten er til for at dele, men det er ikke alt, hvad du skaber, som skal udstilles eller overhovedet vises til andre. For kunsten er også leg, eksperimenter og fejltagelser. Ingen idé er for tosset, og vi vil gerne have, at du prøver alle ideer af. Det, der er ikke lykkes, kan du jo bare lade være med at gøre igen.
KD er den sjoveste måde at have “billedkunst” på. I folkeskolen skulle man altid lave de samme projekter, men sådan er det slet ikke på KD. Her laver man alle mulige sjove og anderledes projekter. Man skal virkelig tænke ud af boksen, og man får selv lov til at byde ind med forslag. Det er også virkelig fedt at man har alle materialerne til rådighed!
– Maj Madsen, årgang 16/17
Du må gerne vise dig
Skolens vægge tilhører os. Vi udstiller mange af holdets værker rundt omkring på skolen, og hver årgang på kunst og design efterlader et blivende værk på en af skolens vægge. Derudover får du mulighed for at få værker med på udstillinger uden for skolen.
I september har vi en linjefagsuge. Det betyder, at vi har hele ugen til at koncentrere os om et projekt. Det er en uge, som både giver os imponerende værker og tætte bånd til hinanden.
I linjefagsugen arbejder vi som regel sammen med en af de fynske kulturinstitutioner eller virksomheder. Tidligere hold har lavet projekter med blandt andre Faaborg Museum, Naturama, Ikea og Danmarks Jernbanemuseum.
Noget af det bedste på KD var, da vi skulle finde et sted på skolen at lave et maleri eller anden kunst, som passede ind i omgivelserne. Det var fedt at få lov til at sætte sit eget præg på skolen på den måde!
– Maj Madsen, årgang 16-17
Et af de helt specielle minder, jeg har med mig fra KD, er da vi lavede et projekt med IKEA, hvor vi skulle transformere det klassiske IKEA-bord til et dyr. Det var en anderledes opgave, som virkelig fik kreativiteten i gang! Efterfølgende blev vores dyr udstillet i IKEA. For mig har kunst og design været en mulighed for at finde mig selv i min kreativitet. Det er et sted, hvor man får lov til at udfordre sig selv og ens ideer om, hvad kunst er.
– Katja Elnef Vonsild
